Turizmus

Látnivalók Hejőkürtön

Római katolikus templom

Hejőkürt, Kassai u.18.sz.

Római Katolikus Egyházközség

Postacím: 3580 Tiszaújváros, Szent István út 20
Telefon: 49/540-102

Hejőkürtöt 1261-ben az egri püspökség birtokai között sorolják fel. A településnek 1332-ben már temploma volt. Eszterházy püspök a pusztává lett falut 1783-ban népesítette be katolikus lakókkal, számukra egy jobbágyházban kis kápolnát rendezett be. 1784-ben lelkészséggé, majd 1792-ben önálló plébániává szervezte át. Időközben a kis kápolna kicsinek bizonyult, ezért 1815-ben Szabó András kassai püspök új templom alapjait rakatta le, amelynek építését 1819-ben fejezték be. A templom titulusa Nep. Szent János.

Az egyházközség kis lélekszámú. A falu lakossága valamivel több, mint háromszáz fő, ebből a vasárnapi szentmisén 55-60 ember vesz részt. Jelenleg a hívek lelki gondozását a 11 km-re lévő tiszaújvárosi plébániáról látják el. Az elöregedett közösségnek nehéz fenntartania a templomot, amely a barokk építészetnek egyik gyöngyszeme. A templom kívül-belül már felújításra szorult, de ennek megvalósítása önerőből rendkívüli nehézséget jelentett.
Helyi összefogással elindult a templom belső felújítása. Az önkormányzat képviselő testülete felajánlásával a templom hangosítása, az egyháztanács és a helyi hívek adományával, munkájával a templom padjainak a felújítása is megvalósult.
Féléves előkészítő munka után 2006-ban megalakult a Hejőkürt Község Római Katolikus Templomáért Alapítvány a templom felújítása, állagának megóvása, a további hitélet gyakorlásához szükséges tárgyi feltételek biztosítása céljából.Az anyagi fedezet adományokból, egyházi ingatlanok értékesítéséből jött össze. A Kuratórium döntött a romos, balesetveszélyes állapotban lévő építmény felújításának a megkezdéséről.
A teljes körű külső felújítás 21.500.000.- Forintba került.
További költségek merültek fel a bejárati és a hátsó ajtók cseréjével, a templom kerítés teljes körű felújításával és a kültéri energiatakarékos díszkivilágítással.
A templom külső felújítása 2007 júniusban fejeződött be. 2007. szeptember 23.-án volt a Hejőkürti Templom Felszentelése.

Az Alapítvány kuratóriuma 2011-ben a külsőleg megújult templom kerítésének megújításáról döntött. Az előkészítő munkát követőent az új kovácsoltvas kerítés, mészkő tégla alapzattal és pillérekkel 2011. júniusban került átadásra. Főbb adatok: a kerítés 85,68 folyóméter hosszú a bejáratnál egy nagy és két kiskapu biztosítja a közlekedést, a külön nagykapu járművek bejutását biztosítja a templomkertbe.
A beruházás összes költsége: 4.500 .000.-Ft volt.

Hejőkürt Község Római Katolikus Templomáért Alapítvány
Működött: 2006-2012

Az alapítvány célja volt: A hejőkürti római katolikus templom felújítása, további hitélet gyakorlásához szükséges tárgyi feltételek biztosítása.2005- ben jött létre az alapítványunk a fenti céllal, másfél év alatt jött össze a templom külső felújítására a fedezet, mely egyházi ingatlanok értékesítéséből és adományokból tevődött össze.A település képet rontó nagyon romos és balesetveszélyes állapotba lévő templomunkat az összefogás eredményeként siker koronázta, elkészült a külső felújítás 2007. szeptember 23.-án volt a Hejőkürti Templom Felszentelése. Az alapítvány kuratóriuma nevében köszönöm az adományokat és azt a sok segítséget amit kaptunk a felújítás folyamán.

Az alapítvány további célkitűzése: A hejőkürti római katolikus templom belső felújítása.
A korábbi évek folyamán a beázásokból eredő a károk helyreállítása: A templom belső teljeskörű restauráló festését el kell végezni.
A villamos vezetékek cseréje szükségszerűvé vált - mely avult és tűzveszélyes az 1950- es években került kivitelezésre.
A szentélyben a szobrok képkeretek restaurálását felújítását is el kell végezni.A műemlék orgona is restauráló felújításra szorul. Az alapítványunk próbál a pályázati lehetőségekkel élni, de az önrész biztosításához továbbra is várjuk a felajánlásokat.
Tisztelt Támogatóink!
Eljött az idő, az Alapítványunk minden célkitűzését teljesítette, a Kuratórium határozata alapján az Alapítványt megszüntetjük.
A templom belső felújítását az egyház képviselő testülete fogja kivitelezni. 2019. - re a templom építésének 200. évfordulójára szeretnénk a további felújításokat megvalósítani, akár pályázati támogatással, vagy további adakozással, illetve a Főegyházmegye támogatásával.
A kuratórium nevében köszönöm az alapítványunkért tett lelkiismeretes munkát, erőt egészséget és további jó munkát kívánok mindenkinek, aki munkájával, vagy támogatásával részévé vált az elvégzett projekteknek.

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel:

Bóta Károly
az alapítvány kuratóriumának elnöke

Népi építészeti értékek

Hejőkürt népi építészete sajátságos FÖLDHÁZÉPÍTŐ típus, melyre az Alföld anyaghasználata volt jellemző. Folyó parti településről lévén szó, az építőanyagok között gyakori építőanyag volt a vessző fonat, a patics fal. Később vályogból építkeztek. A tetőt növényi anyagokkal, náddal fedték, mely tetőt idővel esetleg cseréppel javítottak a gerinc környékén. A lakóházak főhomlokzatai változatosak voltak. A kontyolt, illetve a kontyolt nyeregtető is gyakori típus.

Hejőkürtön a legszebb lopott tornácos épület a római katolikus parókia épülete, de megfigyelhető sok tört tornácos népi lakóház is. A községben a kiugró tornácok is gyakran előfordulnak. A település utcáin sétálva közel 50 régi építésű lakóházat találhatunk.

Víziturizmus

Hejőkürt területén található tavak partján kellemes kikapcsolódási és aktív pihenési lehetőség várja a vendégeket. A Rálóczi-tó kedvelt horgászparadicsom. A rendezett tóparton sátorozási, bográcsozási lehetőség van. A tó mellett a horgászat szerelmesei kiépített stégekről hódolhatnak szenvedélyüknek.A tópart nagyobb társaságok, baráti találkozók hangulatos, sátoros rendezvényeinek megtartására is alkalmas.

Vadászat

A tó partján található a Szőke Tisza Vadásztársaság hétvégi háza, melyben a vadászatot és horgászatot imádók egyaránt pihenhetnek.

 

Polgármesteri köszöntő
Felújított római katolikus templom
2007. május 27. Átadásra került az orvosi rendelő

 

 

 

© 2002-2019 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.